Monday, 9 May 2011

Gaudy pink raspberries cupcakes


Hồng, một sắc màu đáng yêu, dễ thương và dễ mang đến một tâm trạng thoải  mái cho một ngày mưa ảm đạm như sáng chủ nhật này ở Aston. Có phơn phớt sắc hồng đặt trên bàn bếp cả căn phòng cũng bừng lên.
Tối này bee làm 12 chiếc cupcake vị quả mâm xôi. 12 chiếc hết vèo trong một đêm vì nhà đang có đến 2 ông hảo ngọt.

Thật lòng mà nói bee hiếm khi dám đụng đến của ngọt nhiều màu sắc ở vn dù rất thích đồ lumineux. Lý do mà bee tin chắc sẽ có nhiều người đồng tình là an toàn vệ sinh thực phẩm. Các bác nhà mình toàn dùng nguyên liệu nhập từ cộng hòa nhân dân trung hoa chất lượng phải nói là 5000 nghìn đồng / 1 lít màu dùng cả năm chưa vơi nửa. Vả lại cũng được má dạy chỉ ăn '' đồ tự nhiên nó thế''.

Nhắc đến má mới nhớ ra hôm nay là Ngày của mẹ vừa dịp làm chiếc bánh tặng má luôn. Sang đây vài tháng người nhớ nhất là má mi dù ở nhà '' hai đứa'' xung khắc tuổi, suốt ngày tiếng to tiếng nhỏ, hờ mát với nhau.

''Chúc má ngày vui và khỏe mạnh. Con nhớ má nhiều.''



Pink, a lovely colour that can easily brighten up my day and bring me a happy mood on such a rainy sunday morning in Aston. I make dozen pinky raspberries cupcakes and there is more than two sweet-tooth guys in the house love it.

To be honest, I've never trusted coloured food in Vietnam for many reasons: hygienic condition, chemical concern and I was taught not to eat artificial coloured cakes but its natural colours: brown and black as in chocolate. 

''Mami, it not always work like that. At least, try my pink cupcakes for now as I made it for you. Happy mother's day, mami. I miss you.'' 


Raspberries cupcake
credited by chef Simon Rimmer

125g/4oz unsalted butter, softened
125g/4oz caster sugar
2 free-range eggs
125g/4oz self-raising flour
150g/5oz raspberries
6 passion fruit, sieved pulp only
a little milk, to loosen the mixture as necessary

For the icing
500g/1lb 1½oz icing sugar
160g/5½oz butter
1 vanilla pod, seeds only or 2 tsp vanilla extract 
2-3 drops pink liquid food colouring
50ml/1¾oz milk

Preparation method
For the cakes, preheat the oven to 180C/350F/Gas 4. Sit 12 paper cases in a muffin tray.

Beat the butter and sugar in a bowl until pale and creamy. Add the eggs, one at a time, and beat until well combined. Fold the flour, raspberries and passion fruit pulp into the mixture until almost smooth. If the mixture looks too stiff, add a little milk, as necessary.

Divide the mixture among the paper cases then bake for 20 minutes. Remove from the oven and set aside to cool in the tin for 10 minutes. Turn the cakes out onto a wire rack and set aside until completely cooled.

For the icing, using an electric whisk, cream the icing sugar and butter together until light and fluffy. Whisk in the vanilla pod seeds (or vanilla extract) and food colouring. Gradually whisk in enough milk to form a smooth paste.

Spoon the icing into a piping bag with a large star-shaped nozzle and pipe the icing over the cake. Sprinkle over the hundreds and thousands or daisies.

Happy baking! 


hai màu khác cũng nhộn không kém phần sủng ái là vàng và xanh dương. Chỉ nhìn bọn cupcake be bé đầy màu sắc xếp cạnh nhau thôi cũng thấy vui rồi. Lần này bee dùng hơi nhiều kem bơ nên khuyên các bạn nào không thích ăn ngọt thì để ít kem lại. 

Công thức kem bơ rất đơn giản: 1 cup bơ, 1 cup đường xay, cho 1 tsp vani hoặc 1 tbsp sữa vào nếu quá đặc

yellow and blue icing also look stunning. I love the way they match perfectly as lying next to each other. However, I warn you not to come close to this butter cream icing if you're on your strict diet cause it can be super sweet (ingredients: 1 cup softened butter, 1 cup icing sugar, 1 tsp vanilla, 1 tbsp milk if the icing is too thick.) 


Vừa làm xong bánh thì bác hai sang chơi bee được dịp khoe blog mình, chủ yếu là khoe tài thiết kế blog í mà. May sao được bác ấy khen nức nở lại còn bảo ảnh chụp rất có nghề làm bee phổng mũi ghê gớm mặc dù trong bụng xí hổ thầm vì có bao giờ đầu tư thời gian vào ảnh đâu. Nướng xong tí bánh là bee đổ lười đến khuôn còn không muốn rửa huống chi là.

Nhân tiện, bee nhận được sự động viên từ gia đình và bạn bè rất nhiều trong những ngày mới chập chững làm bánh này. Cảm ơn mọi người và hứa sẽ cố gắng hơn nữa. (Nghe như đoàn viên tuyên thệ trước cờ quá)

Thương tất cả nhiều.

As my brother in law is in the house, I have the chance to show him my little blog. He likes it and places a big compliment on my fotos (it's a shame cause I don't really invest much time on photography after baking. I became a lazy worm seriously.) 

Anyway, I've recently received many supports from my family and friends for what I'm doing here. Thank you guys so much and love you all.

7 comments:

  1. awwwww. so cute chị <3 these little babies have the icing in pastel colours which i really like xxxxx. i guess it tastes good as its looks!
    Also, I love the food colouring here. They are safe,cheap and good!:x

    ReplyDelete
  2. Nhìn cute và ngon quá B ui! Ước j e được nếm thử <3

    ReplyDelete
  3. @ Yen: They look lovely, arent they? Also taste very yum since I try use raspberry for the cake and put less sugar in the icing just to bring a little bit balance. btw, those are my favorite colours too ^^

    @susu: hứa với em, khi nào về bee làm tặng em vài chiếc

    ReplyDelete
  4. Em là ở fb Jen Nguyen not Yen chị Bee ơi hihi :x
    Nghe tả ngon quá ah, em lại còn đặc biệt thích các loại berry nữa ^^

    ReplyDelete
  5. hihi sorry em chị type nhầm J thanh Y đó mà. Sắp tới chị xử xong đống cà rốt sẽ làm blueberry cupcakes nè. Chị cũng thích berries lắm lắm

    ReplyDelete
  6. Em làm bánh khéo và hình chụp quá đẹp :)

    ReplyDelete
  7. Your cupcakes look so girly!!!
    http://www.nhung.me

    ReplyDelete